Cape Horn Sub-Antarctic Center

Cape Horn8

Cape Horn Sub-Antarctic Center

Facing the Beagle Channel on Navarino Island in the Chilean Sub-Antarctic Province and within the UNESCO Cape Horn Biosphere Reserve, this new Research Center creates a forum for the convergence of environmental philosophy and science.

Cape Horn8

Our intention is to touch this breathtakingly beautiful and delicate landscape lightly, to minimize the Center’s environmental footprint, in terms of natural systems on site, critical common resources such as electricity and potable water, and maintenance over its life-cycle.

Richard Olcott, Design Partner
Cape Horn5

Interdisciplinary, socio-ecological research programs that bring together scientists, intellectuals, artists, indigenous people and the local community to exchange knowledge related to biological and cultural conservation are housed in three pavilions integrated with the local context and landscape and organized along a primary axis oriented for optimum solar exposure and protection from the harsh climate.

Cape Horn10

The Southernmost pavilion houses educational spaces for sustainable tourism and biocultural conservation, including classrooms, a library and study spaces. The middle pavilion contains administration offices, a multi-purpose lecture hall and café, and the northernmost pavilion contains exhibition space, research and laboratory facilities for sub-Antarctic transdisciplinary research and two apartments for visiting researchers. 

Cape Horn9

Pavilions are connected by a continuous, transparent public hall that leverages the natural topography of the site by providing access to outdoor classroom environments and the spectacular views of the Beagle Channel, Darwin Mountain Range and Tierra del Fuego. 

Habitable green roofs provide living classrooms, extend the wildlife habitat potential, provide storm water management for the site and assist in the collection and storage of rainwater for re-use. Passive design strategies, such as solar exposure calibration and thermal mass, create comfortable indoor environments.

Details

Year
2017
Location
Puerto Williams, Cabo de Hornos, XII Región de Magallanes y la Antártica Chilena, Chile
Size
16,000 GSF
Program
Exhibition Space, Research and Laboratory Facilities, Classrooms, Library, Study Spaces, Administrative Offices, Multi-purpose Lecture Hall, Café

Team

Design Partner
Richard Olcott
Management Partner
Kevin McClurkan
Project Designer
Zach Olczak
Project Architect
Christen Johansen
Design Team
Joshua Broadway, Michael Caton, Eugene Colberg, Jörg Kiesow, Lanxi Sun, Marcela Villarroel-Trinidade
Local Architect
Cristian Sanhueza (Temuco, Chile)
Associate Architect
Cristian Ostertag (Santiago, Chile)
Owners
University of Magallanes, the Institute of Ecology and Biodiversity and the Omora Foundation in Chile, with academic collaboration of the University of North Texas in the United States