Northwell Health, Zucker Hillside Hospital

0714 Zucker Entry

Northwell Health, Zucker Hillside Hospital

The design for the Inpatient Care Center “de-institutionalizes” the institution, accentuates the human and brings dignity to patients’ lives. Domestically-scaled facilities with immediate visual connections to nature optimize the delivery of individually-designed treatment plans.

0714 Zucker Primary

The psychiatric Inpatient Care Center at Zucker Hillside Hospital, a place for self-improvement and psychological restoration, is a story of optimism and of architecture’s fundamental ability to deliver comfort and nurture.

Tomas Rossant, Design Partner

Inspired by earliest responses to housing the mentally ill, the new building’s form is firmly rooted in humanitarian principles, reinforcing a respect for the individual, encouraging community and endeavoring to create a soothing place of beauty.  The Inpatient Building reinforces a comfortable healing environment through its residential scale and outdoor activity spaces.

0714 Zucker Approach

On a highly visible site, the new addition to the North Shore University Hospital complex presents a new public face. 

0714 Zucker Aerial
0714 Zucker Rotunda
0714 Zucker Exterior

Organized around a central courtyard with landscaped therapy gardens and an entrance lobby, the building serves adolescent, adult and geriatric patients in clearly defined wings within the complex. The building’s central core houses consultant offices and support spaces, which connect to a staff corridor that permits the constant flow of staff throughout the building.

0714 Zucker Stair
0714 Zucker Interior
0714 Zucker Interior3
0714 Zucker Interior2
0714 Zucker Detail4
0714 Zucker Section Copy

The building is conceived as a series of concentric and nesting bars of discrete color and material qualities. The red and gray outer shell houses the individual patient bedrooms. The middle white bar contains the patients’ communal spaces and represents the power of the institution as a healing authority.

0714 Zucker Detail2
0714 Zucker Detail3
0714 Zucker Exterior4

The interior bar has a taut and crystalline façade that allows a visual connection to the idyllic landscape beyond through a “green screen” – a planted solar shade armature.

Details

Year
2013
Location
Glen Oaks, NY
Size
138,000 GSF
Program
115-bed Psychiatric Healthcare Facility
LEED Certified

Team

Design Partner
Tomas Rossant
Management Partner
Joseph Fleischer
Project Designer
Brian Masuda
Project Manager
Steven Peppas
Project Architect
Edward Christian
Project Architects
Adam Sheraden, John Lowery
Architect-of-Record
Array Healthcare Facilities Solutions

Consultants

Structural
O'Donnell & Naccarato
MEP/FP
WSP Flack + Kurtz, Inc.
Medical Planner/Interiors
Array Healthcare Facilities Solutions
Civil
Stantec
Landscape
Quennell Rothschild & Partners, LLP
Lighting
Clinard Design Studio, Inc.
Graphics
Poulin + Morris, Inc.
General Contractors
Lend Lease, Gotham Construction Company, LLC
Photography
Jeff Goldberg/Esto, Aislinn Weidele/Ennead Architects