Stanford ChEM-H and SNI Building

2017 10 16 Courtyard View

Stanford ChEM-H and SNI Building

2017 10 16 Courtyard View
1406 Axo Sketch

Biochemistry and Neuroscience converge in a single building with the intention of drawing together a wide range of disciplines including psychology, chemistry, genetics, and bioengineering.  

2016 08 01 Mpr Serra Mall Axis

The building’s massing and activated ground floor plan take advantage of its pivotal location on campus and connects the School of Medicine and the Science and Engineering quad. As a result, the building becomes a crossroads to these increasingly convergent disciplines of mind, brain and behavior, bioengineering, and the complex chemistry of life – opening the way to discoveries that will improve human health and eradicate disease.  

This diverse research environment generates large quantities of data that require computational and theory work areas that are proximate to experimental wet bench space and specialized shared core facilities.  

1406 Stanford Chem Hsni 1

The design creates outdoor spaces that are inviting, inspiring, and interactive. These spaces will be accessible and appealing for extending conference and social functions beyond the walls of the building. Similarly, the building’s central location allows the new building to be a hub for lunch, coffee and evening drinks, providing researchers who have spent long hours in the lab a hangout spot to relax and interact in a less formal setting.

2017 07 12 L3 Sni Living Room

Research labs for both Institutes are designed to be flexible, reconfigurable, and integrated, allowing multiple disciplinary approaches to promote creative interactions. Planning and spatial concepts, such as an open living room spaces linked by a common ‘race track’ circulation zone and organized as “research neighborhoods”, encourage collaboration and discussion. To achieve the desired balance of diversity and strength in faculty, the building will house approximately forty Principal Investigators.

1406 Stanford Theory Diagram Combined 01
2017 07 12 L2 Ch Em H Living Room

The three story Neuroscience Institute’s (SNI) theory/computational lab located inside a large living room is conceived as a compact vertical core “building within the building”. By providing a common conference rooms and gathering space with a kitchenette, the building is designed to promote vertical circulation, visibility and collaborations among theorists, computationalists and experimentalists. This common space can open up to the larger neighborhood living room at times to host discussions or events, such as their traditional Friday Tea Time.

In addition to these shared facilities, large multipurpose rooms are designed to host important events or visiting lecturers.

2016 07 29 L2 Corner Stair
2016 03 01 Overall Building Perspective Plan

详情

时间
2018
项目地点
Stanford, CA
项目规模
231,883 GSF
功能
Wet, dry and computational/theory research laboratories, Laboratory core programs, Animal Research Facility with below grade connections to existing facilities, Large Multi-Purpose Meeting Space, Meeting Interaction Spaces, "Living Room" Common Space, Administrative Spaces, PI Offices, Break Room Spaces and a Pub

团队

Ennead Design Team
Richard Olcott, Timothy Hartung, Stephen P-D Chu, Steven Peppas, Craig McIlhenny, Bernardo Almonte, Gary Anderson, Billy Erhard, Corinna Ganssloser, Kyo-Young Jin, Jazzy Li 李樾祺, Marcel Merwin, David Monnar, Paul Scrugham, Na Sun, Mark Talbot, Minh Tran, Melanie Weismiller, Desiree Wong, Dunia Wong
Laboratory Consultant
GL Planning & Design, Inc.